Nowoczesne spojrzenie na automatyzację kawiarni i restauracji. Jak zoptymalizować usługi online.
Działalność związana z zakładami gastronomicznymi do niedawna nie mogła być uznana za całkowicie przejrzystą i kontrolowaną. Do czynników, które tak na nią wpływały można odnieść kradzieże wśród pracowników i błędy w rachunkowości. Tak było przed wprowadzeniem do pracy restauracji i innych placówek gastronomicznych nowoczesnych systemów automatyzacji.
Dzięki przejrzystemu interfejsowi, możliwości zdalnego dostępu i modyfikacji systemu przez specjalistów IT, umożliwiły łatwiejsze zarządzanie firmą. Systemy automatyki przyczyniły się do poprawy jakości, szybkości obsługi klienta i rozwoju usług online.
Systemy automatyzacji kawiarni: podstawowe wyposażenie i jego funkcje
Nowoczesny rynek oferuje szeroką gamę narzędzi do poprawy działalności biznesu gastronomicznego. W związku z tym najpierw należy określić zadania, które powinny być rozwiązane oraz jak elastyczne powinny być ustawienia. Jeśli poprzedni właściciele kawiarni musieli dostosować swoje procesy biznesowe do programu, dziś mogą przyjść do deweloperów z ich rozwiązaniami.
Sprzęt również się zmienił. Zamiast standardowych kas fiskalnych rynek oferuje gotowe zestawy sprzętu POS. Zawierają one wszystkie elementy funkcjonalne niezbędne do pełnego zakresu usług płatności kasowych i są łatwe w użyciu. W zestawie z terminalem POS, stworzonym na bazie tabletu, dostaje się też program, który znacznie rozszerza funkcjonalność monobloku. Wszystkie przeprowadzone przez system działania są zapisywane na dysku, który pozwoli na zautomatyzowanie zadań związanych z obliczeniami przychodów, podatku od sprzedaży, wraz z utworzeniem zamówienia, aktualizacji cen oraz wiele innych zadań, co znacznie uprości pracę personelu.
Zalety korzystania z systemów automatyzacji do zarządzania działalnością restauracyjną
Zastosowanie nowoczesnego sprzętu sprawia, że praca personelu jest wydajniejsza i szybsza, pomaga kontrolować zużycie produktów. Ale główną zaletą takich systemów jest możliwość przechowywania danych w chmurze. Dlatego nawet przy wyłączonym Internecie straty informacji będą minimalne.
Ponadto korzystanie z urządzeń POS pozwala sprostać różnorodnym wymaganiom restauratorów, w tym:
• Prowadzenie statystyk.
• Księgowość w magazynie.
• Kasę online.
• Synchronizacja z programem1C.
Może być również łączony z dodatkowymi urządzeniami służącymi do wyświetlania na ekranie lub drukowania informacji do kuchni oraz informacjami o dostępności zamówienia dla klientów z elektronicznej kolejki w fast food.